Vuosi 2023


VUOSI 2023


Yhdistyksen kymmenes toimintakausi alkoi pitkästä aikaa koronasta vapaana. Yhdistyksemme täytti vuonna 2023 jo 10 vuotta, joten juhlavuotta ja merkkipaalua juhlistettiin hieman näyttävämmin. Toiminta kuitenkin noudatteli pääosin aikaisemmista vuosista totuttua ja hyväksi koettua tapaa. Yhdistyksen taloudellinen tilanne oli hyvä, siitä kiitos tiukalle rahastonhoitajalle Timo Soisalolle.


Vuoden alussa helmikuun 16. allekirjoitettiin edellisenä vuonna aloitettu uusi yhdistyksen ja Hamina TATTOO:n välinen yhteistyösopimus. Sopimus testataan ensi kertaa vuoden 2024 TATTOO:ssa.


Keväällä otettiin yhdistykselle vastuuvakuutus If yritysvakuutuksesta. Ostettiin yhdistykselle myytäväksi perinteisiä metallisia Haminan linnoituksen-muotoisia piparkakkumuotteja 100 kpl. Hankittiin yhdistykselle myös paukkumaissi eli PopCorn kone käytettäväksi yhdistyksen ja jäsenten tilaisuuksissa.


Hallitus on kauden aikana kokoontunut 5 kertaa. Hallitus päätti 23.3.2023 kokouksessaan muutoksia yhdistyksen omistaman materiaalin käyttöehtoihin. Rakennustelineiden ja telttojen käyttömaksu päätettiin poistaa. Telineitä voi jatkossa varata maksutta käyttöön viikoksi kerrallaan ja telttoja viikonlopun tai kolmen päivän ajaksi. Varaukset siirrettiin jäsenosioon yhdistyksen kotisivulle.


Vuosikokous pidettiin lauantaina 29.4. klo 14.00 Lebedeffin kauppahuoneella. Yhdistyksen 10-vuotisen taipaleen kunniaksi tarjolla oli kuohujuoman lisäksi suolaista ja makeaa syötävää. Jäsenmaksuksi päätettiin edelleen 30 € ja liittymismaksua ei edelleenkään päätetty periä. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Markku Myllykangas sekä jäseniksi Teiju Autio (rakennusperinne), Timo Soisalo (varapuheenjohtaja ja rahastonhoitaja), Teija Hirvonen (juhlatoimikunta) ja Marja Manninen (viestintävastaava). Varajäseniksi valittiin Marjut Kauppinen (yhteydenpito kaupunkiin) ja Seppo Serola (sihteeri). Toiminnantarkastajaksi valittiin Kai Uski.


Yhdistys sai keväällä vihdoin oman LOGO:n. Salla Bedardin idealuonnosten pohjalta laadittiin lopullinen logo, joka otettiin käyttöön. Logoa voi jatkossa käyttää yhdistyksen tiedotteissa, tapahtumissa ja tuotteissa, sekä myös jäsenten omia talojaan kuvaavissa korteissa.


Haminan uusi kaupunginjohtaja Ilari Soosalu tutustui yhdistykseemme 3.5. klo 14.30-18.00. Puheenjohtaja yhdessä hallituksen kanssa esitteli yhdistyksen toimintaa Lebedeffin kauppahuoneella pienen tarjoilun kera. Esittelyn päätteeksi toteutettiin kierros kaupungilla tutustuen jäsenten pihoihin. Soosalulle luovutettiin kiitokseksi mielenkiinnosta yhdistyksen kirja Tähtilinnoituksen talot.


Katukirppis – siivouspäivä toteutettiin jälleen RUK:n läheisten päivänä 27.-28.5.2023 Raatihuoneenkadulla. Järjestelyistä vastasi Hanni Kangasmäki, josta hänelle kiitos.


Yhdistys liittyi Yhteisöfoorumiin, joka on neljän (Haminan Rotaryt, Lionsit ja Haminan Suomalainen kerho) Haminassa vaikuttavan yhdistyksen yhteinen yhteistyöelin. Tavoitteena kaikilla on Haminan tunnettuuden lisääminen. Edustajina yhdistyksestä ovat puheenjohtajan lisäksi Timo Soisalo. Ensimmäinen yhteisöfoorumin kokous pidettiin 4.5. Tanelinkulmassa Juha Klamin kutsumana. Osallistuimme yhteisöfoorumin ensimmäiseen yhteiseen tapahtumaan 5.11. Haminan teatterissa Paljon melua pizzasta näytökseen, jossa yhdistys tarjosi osallistuneille jäsenille väliaikatarjoilun.


Kesällä 10.-12.8. viikonloppuna oli Haminassa superkonserttien sarja. Osa taloista avasi pihansa ja tuki siten Haminan kaupungin viestintää. Kaupungissa esitettiin myös Esko Valtaojan Kotona maailmankaikkeudessa näyttely. Haminan kaupungin toimesta keskustaan pystytettiin mittakaavassa oleva aurinkokuntamme. Yhdistyksen talot tukivat näyttelyä. Raatihuoneen tornissa oli 139 sentin läpimittainen aurinko. Merkurius-pallo osui Lebedeffin taloon, Venus Aminoffin taloon, maa Bergqvistin taloon ja Mars Pormestarin taloon.


10-vuotisen taipaleen pääjuhla jäsenistölle pidettiin lauantaina 5.8. Haminan Pursiseuralla 1910-luvun tyyliin. Valmistelu toteutettiin jo edellisenä päivänä perjantaina 4.8. Kustannuksia aiheutti tilavuokra Pursiseuralla, venekuljetukset, tarjoilut sekä Itku- ja nauru tuotannolta tilattu ohjelma. Pääjuhlassa kuvattiin hauska elokuva Hamina-Berliini 1910. Juhlassa kutsuttiin yhdistyksen kunniajäseneksi Janne Asplund. Juhlatoimikunnasta Tuula ja Teija tekivät erinomaista työtä.


Yhdistyksemme valtasi anomuksen jälkeen viranhaltijapäätöksellä (lupa) entisen Meyerin hotelli – ja ravintolarakennuksen osoitteessa Fredrikinkatu 4. Rakennuksen on suunnitellut ja rakennuttanut vuonna 1898-90 helsinkiläinen rakennustoimisto Kiseleff&Heikel. Nykyisin Haminan kaupungin omistama, lautaverhoiltu hirsirakennus oli ollut ainakin 7 vuotta tyhjillään. Yhdistyksen talkoissa 8.8.2023 maalattiin kaksi kadunpuoleista huonetta viininpunaiseksi ja 10.8.2023 huoneet kalustettiin Haminan kirppis&antiikki kalusteilla 1800-luvun lopun tyyliin. Takahuoneeseen pystytettiin yksi yhdistyksen juhlateltoista, jossa pyöri nonstoppina yhdistyksemme toimintaa esittelevä powerpoint esitys. Valtauksella yhdistyksemme halusi kiinnittää kiinteistön omistajan (Haminan kaupunki) ja kaupunkilaisten huomion tyhjillään seisovaan hirsirakennukseen ja sen käyttökelpoisuuteen keskellä linnoituksen kaupunginosaa.


Järjestettiin kutsuvierastilaisuus Haminan kaupungin virkamiesjohdolle ja yhteistyökumppaneille vuosien varrelta 11.8.2023 Meyerin hotellissa ennen UMO:n konserttia Hamina Bastionissa. Tilaisuuteen ostettiin kevyttä naposteltavaa ja kuohuviiniä. Osanotto oli varsin vaisu.


Osallistuttiin Haminan kaupungin järjestämään Valojen yö-tapahtumaan avaamalla ovet vallattuun Meyerin hotelliin. Tavoitteena oli 10v taipaleen juhlistamiseksi järjestää tämä myös kaupunkilaisille avoin tapahtuma, jossa mm esiteltäisiin yhdistyksen toimintaa vuosien varrelta. Valojen yöhön tehtiin myös valoteos. Tilaisuudessa ensiesitettiin vuosijuhlassa kuvattu elokuva Hamina – Berliini 1910.


Perinteisestä yhdstyksen vuosikalenterista otettiin 200 kpl erä myyntiin ja kaikki saatiin myytyä.


Esitettiin lippakioskin hankkimista ja kunnostamista yhdistykselle. Puheenjohtaja otti yhteyttä kioskin omistajaan, joka on valmis jatkokeskusteluihin vuoden 2024 helmikuussa.


Yhdistyksen pikkujoulu yhdistettiin ensimmäisen joulukalenteri-ikkunan avajaisiin 1.12. Ikkunan avauksen jälkeen siirryimme jälleen Lebedeffin kauppapuotiin. Tarjolla oli jälleen hyvää seuraa ja pikku purtavaa. Tiernapoikien sijaan Teija ja Tuula esittivät hauskaa ohjelmaa ja leikkisän lahjojen jakoleikin. Lämpöiset kiitokset tilasta jälleen Teijulle ja Seepolle sekä juhlatoimikunnalle. Puheenjohtajan periteisen esiliinan aktiivisesta toiminnasta yhdistyksen päämäärien hyväksi sai tällä kertaa Maiju Kauppinen.


Joulukalenteri-ikkunat avautuivat jo 11. kerran ilahduttamaan ja liikuttamaan haminalaisia ja vierailevia matkailijoita. Talvinen sää suosi ikkunoiden avauksia. Lumi oli maassa kaikkien ikkunoiden avaamisen aikana. Järjestelyistä vastasi tänä vuonna ansiokkaan onnistuneesti Katriina Wischtukat, josta hänelle iso kiitos. Joulukalenteri-ikkunoiden viestintä perustui tänäkin vuonna paikallislehti Reimariin, joka pyyteettömästi on uutisoinut tapahtumasta. Tästä kiitos Reimarille ja sen uudelle omistajalle Tarja Autiolle. Toivon mukaan yhteistyö jatkuu tulevaisuudessakin.


Joulun Pop Up kirppis järjestettiin kahtena viikonloppuna joulukuun vaihteen molemmin puolin Meyerin hotellilla. Kirppiksestä vastasi tänäkin jouluna Hanni Kangasmäki – kiitos siitä.


Yhdistys sai vuoden aikana myös uusia jäseniä. Anu Vesa varsinainen jäsen / Bergqvistin talo, Jouni ja Marjo Jaffe-Pelkonen / Wikbergin talo, Tiina ja Kaj Nyman kannatusjäsenet. Vuoden päättyessä yhdistyksemme jäsenmäärä oli 57, joista kunniajäseniä 3. Yhdistyksessämme on edustettuna 25 taloa. Jäsenkuntaa on tiedotettu pääosin sähköpostin ja whatsapp-alustan kautta. Vastuullisena tiedottajana on hienolla tavalla ja ammattitaitoisesti toiminut Marja Manninen. Yhdistyksen www-sivua on vuosikausia ajan tasalla ylläpitänyt Risto Pakkala, josta hänelle isot kiitokset.


Yhdistys keräsi edelleen varoja Ukraina-apuun sekä Arvilommin talon puuceekirppiksellä, että joulun popup kirppiksellä. Varainhankintaa jatketaan myös vuonna 2024, jonka jälkeen kerätyt varat luovutetaan hyväntekeväisyyteen.

Yhdistyksen oma varainhankinta on edelleen perustunut seinäkalenterin myyntiin, jäsenmaksuun ja erilaisiin anomuksiin toiminnan tukemiseksi.


Vuonna 2023 haimme kulttuuriavustusta ja saimme 2000 €. Haimme myös pop up avustusta kaupungilta kuluihin, joita järjestämämme yleisötapahtumat ovat yhdistykselle aiheuttaneet. Avustushakemukseen ei ole kuitenkaan vielä vastattu.


Vuoden aikana Haminan kaupunki on kutsunut yhdistyksen mukaan useisiin suunnittelutapahtumiin. Yhteydenpito kaupungin eri toimijoiden kesken on ollut merkillepantavan hyvää ja ansaitsee varauksettoman kiitoksen. Erityiskiitos TATTOO-toimistolle ja joulutapahtumien järjestäjille. Yhdistys kiittää Haminan kaupunkia yhteistyöstä ja keskinäisestä arvostuksesta.


Yhdistys on vakiinnuttanut asemansa kolmannen tason toimijana täydentäen sopivasti kaupungin toimintaa Haminan keskustan elävöittämisessä. Kiitos kaikille jäsenille osallisuudesta ja aktiivisuudesta eri tapahtumiin. Yhdistys on elinvoimainen ja jatkaa valitsemallaan tiellä jatkossakin.Haminan linnointuksen wanhat talot ry ©

 Kaikki oikeudet pidätetään.