Resenkovin talo

Resenkovin talo

Kasarmikatu 8

Resenkovin talo on rakennettu vuosina 1841–42. Talossa on asunut ensin sen rakentaja kauppias Michaila Kurotschkin (syntynyt n. 1780) perheineen, tämän jälkeen poika Grigori perheineen ja viimeisimmäksi Grigorin poika Nikolai perheineen.


Nikolai ja hänen vaimonsa Anna omistivat talon vuoteen 1908, jolloin sen osti Eudokim Resenkoff. Myöhemmin sukunimi on muotoutunut nimeksi Resenkov. Kauppias Jaffe on asunut talossa vuokralla ainakin vuosina 1894–1898. Ehkä tunnetuin tontilla asunut kauppias on ollut Alexander Lebedeff.


Tontilla on muutenkin asunut kirjava joukko venäläisiä ja suomalaisia kauppiaita ja vuokralaisia ja ehkäpä tämän takia taloa on myös sanottu Kurotschkinin kauppakartanoksi.

Resenkovin suvulla talo on ollut aina vuoteen 2012, jolloin viimeinen Resenkovin nimeä kantanut ja talon pitkäaikainen omistaja, kauppias Vera Resenkov kuoli 88 vuoden ikäisenä. Talon ostanut Eudokim Resenkov oli Veran isoisä.


Suvulla talo ja tontti ovat edelleen ja tällä hetkellä taloa asuu Veran sisarenpoika perheineen. 


Tontilla on toiminut Resenkovin Rinkelileipomo aina vuodesta 1908 vuoteen 2006. Viimeisenä vuonna 2006 se oli vanhin Suomessa toimiva leipomo, jolla oli vanhat menetelmät sekä puilla lämmitettävä uuni edelleen käytössä.

Talo on tyyliltään empireä ja pihapiiri suljettu. Päärakennuksen lisäksi tontilla sijaitsee vanha leipomorakennus, talonmiehenasunto, ulkosauna ja useita piha- ja ulkovarastorakennuksia.


Eläinten suojina olleissa piharakennuksissa on edelleen kalkitut hirsiseinät ja ulkohuusseissa vanhoja lehtikuvia näyttelijöistä. Puuliitereitä on useita ja niitä tarvitaan, sillä päärakennuksessa on talvisin käytössä vielä neljä alkuperäistä kaakeliuunia.