Arvilommin talo (Cajander 1849)

Pikkuympyräkatu 26

Tähtilinnoituksen talot – Elämää historiallisessa Haminassa historiateoksen mukaan kruununvouti ja ritari Anders Cajander rakennutti hirsitalon Rauhankadun ja Pikkuympyräkadun kulmaan v 1849.


Talo on ensimmäinen tontilleen rakennettu asuintalo ja on sikälikin harvinaisuus. Tontti oli alun perin varattu tykistön tarpeisiin. Talo on hirsitalo, jonka kalkkirappaus tehtiin kuitenkin vasta 10 v rakentamisen jälkeen eli v 1859. Se edustaa Suomessa harvinaista uusrokokoo tyyliä. Tontilla on aiemmin sijainnut Pihkovan rykmentin kirkko, joka purettiin ennen 1790-lukua.


Haminalaiset kutsuvat rakennusta Arvilommin taloksi sen pitkäaikaisen omistajan maanmittausinsinööri Justus Arvilommin mukaan. Piharakennuksessa (1849) on edelleen navetta, talli, vaunuvaja, renkitupa, pesutupa ja mankelihuone sekä apteekin jääkellari. Talon Rauhankadun puoleisessa päässä on sijainnut mm. Haminan ensimmäinen apteekki (apteekkarina Alfons Nymalm).


Talossa on istuttu myös käräjiä silloisen omistajan kihlakunnantuomari Karstenin johdolla. Päämaja-elokuvan (v.1970) kohtaus, jossa lottaa näytteli Tamara Lund, kuvattiin tässä talossa. Välirauhan jälkeen yksi virolainen Suomen-poika vältti palautuksen Neuvostoliittoon, kun hänen kerrotaan lymyilleen talon korkeassa kivijalassa, vaikka VALPO:n etsivä asui melkein vastapäätä.


Nykyisin talo on kahden perheen koti.